Kodėl mums reikia vitamino D?
Reguliuoja kalcio ir fosforo pusiausvyrą kraujyje bei kaulų apykaitą.
Palaiko nervų ir raumenų veiklą.
Vitamino D maisto šaltiniai:
-Riebios žuvys (lašiša, silkė, sardinės, šprotai, upėtakis, skumbrė)
-Raudona mėsa (kiauliena, jautiena, ėriena, aviena, veršiena, elniena)
-Kiaušinių tryniai
Taip pat kūnas pasigamina vitaminą D iš tiesioginių saulės spindulių per odą.
Vitamino D reikiamas kiekis žmonėms nuo 19 iki 64 metų:
10 μg (mikrogramų) vitamino D per dieną. Tai apima ir žmones, kuriems gręsia vitamino D trūkumas.
Svarbu nevartoti daugiau nei 100 μg vitamino D per dieną, nes tai gali būti kenksminga.
Ilgą laiką vartojant per dideles šio vitamino dozes gali susidaryti per daug kalcio organizme (hiperkalcemija), o tai gali susilpninti kaulus bei pakenkti širdžiai ir inkstams.