
Simptomai atsiranda, kai plonoji žarna nepagamina pakankamai fermento laktazės, kurio reikia, jog laktozė būtų suvirškinta, todėl laktozė lieka virškinimo sistemoje. Dėl to susidaro įvairios dujos, kurios sukelia simptomus, susijusius su laktozės netoleravimu.
Taip pat gali pasireikšti ilgalaikiai simptomai: bėrimas, nuovargis, galvos skausmas.
Laktozės netoleruojantys žmonės dažniausiai gali toleruoti apie 12 g. laktozės, kas maždaug yra apie 250 ml. pieno per dieną.
MITYBA
Dažnai galite kontroliuoti savo simptomus keisdami savo mitybą, todėl reikia sumažinti suvartojamos laktozės kiekį arba rinktis alternatyvas.
Alternatyvos pieno produktams:
-Pienas ir pieno gaminiai be laktozės (produktai ženklinami „be laktozės” (angl. „lactose free”))
-Sojos gėrimai, jogurtas, grietinėlė, ledai, desertai, sūris
-Avižų gėrimai
-Ryžių gėrimai
-Riešutų (migdolai, lazdyno riešutai, anakardžiai, kokosai) gėrimai, desertai
KALCIS
Vienas iš pagrindinių kalcio šaltinių yra pienas ir pieno produktai, tad stenkitės rinktis pieno produktų alternatyvas, praturtintas kalciu. Taip pat kalcio galite gauti iš žalių lapinių daržovių arba žuvies, kurią valgote su kaulais, pavyzdžiui, sardinių.
Kalcio reikiamas kiekis žmonėms nuo 19 iki 64 metų:
700 mg. per dieną.
Turėtumėte gauti visą reikalingą kalcį iš kasdienės mitybos. Vartojant dideles kalcio dozes (daugiau nei 1500 mg per parą), gali atsirasti skrandžio skausmas ir viduriavimas.