Geležis svarbi gaminant raudonuosius kraujo kūnelius, kurie perneša deguonį visame kūne.
Geležies šaltiniai maiste:
-Kepenys
-Raudona mėsa
-Pupelės ir avinžirniai
-Riešutai
-Džiovinti vaisiai, pavyzdžiui, džiovinti abrikosai
-Sojos pupelių miltai
Geležies tinkamas kiekis žmonėms:
Moterims nuo 19 iki 50 metų – 14,8 mg. per dieną.
Moterims vyresnėms nei 50 metų – 8,7 mg. per dieną.
Vyrams vyresniems nei 18 metų – 8,7 mg. per dieną.
Turėtumėte gauti visą reikalingą geležį iš kasdienės mitybos.
Moterims, kurios netenka daug kraujo per menstruacijas (ypač gausias), yra didesnė geležies stokos anemijos rizika ir gali tekti vartoti geležies papildus. Norėdami gauti daugiau patarimų, kreipkitės į šeimos gydytoją arba dietologą.
Vartojant per didelį kiekį geležies (20 mg. per dieną), gali pasireikšti vidurių užkietėjimas, skrandžio skausmai. Labai didelės dozės geležies gali būti mirtinos, ypač jei jas vartoja vaikai, todėl itin svarbu geležies papildus laikyti vaikams nepasiekiamoje vietoje.