Kodėl mums reikia vitamino A?
Padeda kūnui natūraliai apsisaugoti nuo ligų ir infekcijų.
Atlieka svarbų vaidmenį akių sveikatai.
Padeda regėjimui silpnoje šviesoje.
Išlaiko odą ir kai kurias kūno dalis, pavyzdžiui, nosies gleivinę sveiką.
Vitamino A (retinolio) šaltiniai maiste:
-Sūris
-Pienas ir jogurtas
-Kiaušiniai
-Kepenys ir kepenų produktai (paštetas)
-Riebios žuvys (lašiša, silkė, sardinės, šprotai, upėtakis, skumbrė)
Vitamino A taip pat galite gauti įtraukę į savo mitybą beta karotino turinčių maisto produktų, kuriuos kūnas vėliau konvertuoja į retinolį. Pagrindiniai beta karotino maisto šaltiniai:
-Geltonos, oranžinės ir žalios (lapinės) daržovės, pavyzdžiui, morkos, moliūgai, saldžiosios bulvės, paprikos, špinatai.
-Oranžiniai vaisiai, pavyzdžiui, mangai, abrikosai ar papaja.
Vitamino A reikiamas kiekis žmonėms nuo 19 iki 64 metų:
Moterims 600 μg (mikrogramų) per dieną.
Vyrams 700 μg (mikrogramų) per dieną.
Pakankamą vitamino A kiekį turėtumėte gauti iš savo kasdieninės mitybos. Kadangi šis vitaminas yra tirpus riebaluose, kūnas jį kaupia, o tai reiškia, jog nebūtina gauti šio vitamino kiekvieną dieną.
Jei vartojate vitamino A papildus, įsitikinkite, jog jūsų suvartojamas kiekis neviršija 1500 μg (1,5 mg) per dieną. Kai kurie tyrimai rodo, kad vitamino A vartojimas daugiau nei 1500 μg (1,5 mg) per parą daug metų, gali paveikti žmogaus kaulus, todėl senatvėje jie gali būti linkę lūžti.
Vitaminas A nėštumo metu
Didelis vitamino A kiekis gali pakenkti jūsų negimusiam kūdikiui. Jei esate nėščia arba galvojate apie kūdikio gimimą, nevalgykite kepenų ar kepenų produktų (pašteto), nes juose labai daug vitamino A. Taip pat venkite vartoti papildus, kurių sudėtyje yra vitamino A. Jei norite gauti daugiau informacijos, pasitarkite su savo šeimos gydytoju, dietologu arba akušere.